Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepis
Gotowe ciasto francuskie to niezawodna baza wielu szybkich przekąsek z wytrawnymi i słodkimi dodatkami oraz efektownych dań głównych m.in. genialnych w swej prostocie tart i zapiekanek. W połączeniu z cukinią, szynką i mozzarellą tworzy wyjątkową, chrupiącą przegryzkę, która zachwyci każdego. To idealna propozycja na przystawkę, doskonały zamiennik kanapek oraz ekspresowy w przygotowaniu, ciepły poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Jak przygotować ciasto francuskie z cukinią, szynką i mozzarellą?
Przygotowanie aromatycznej, sycącej przekąski nie jest trudne i zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy, że lekko rozwałkujesz dwa płaty ciasta francuskiego, ułożysz na jednym z nich pokrojone dodatki, doprawisz i przykryjesz drugim płatem ciasta. Wierzch przekąski nacinam w kilku miejscach, a następnie smaruję roztrzepanym jajkiem i obficie posypuję sezamem, który świetnie współgra ze smakiem składników nadzienia.
Tak przygotowane ciasto francuskie trafia do piekarnika. Gdy wyrośnie i stanie się chrupiące, wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki i można delektować się smakiem pysznej przekąski.
Przepis: Ciasto francuskie z cukinią, szynką i mozzarellą
Wytrawna przekąska na każdą okazję.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 12 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 582 w każdej porcji
Składniki
- 700 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- 1 mała cukinia
- 200 g szynki
- 200 g sera mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 duże jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników nadzieniaCukinię umyj, osusz, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie plasterki (polecam użyć obieraczki do warzyw). Szynkę pokrój w cienkie paski lub pozostaw w plastrach. Mozzarellę pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- WykonanieZimne płaty ciasta francuskiego rozwiń i lekko rozwałkuj, a następnie ułóż jeden płat na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika (obróć ciasto do góry papierem, wyłóż na blachę i zdejmij warstwę pergaminu). Ułóż na cieście plastry cukinii, pozostawiając niewielki odstęp od brzegów i oprósz warzywo roztartym w dłoniach oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj szynkę oraz ser mozzarella i przykryj farsz drugim płatem ciasta. Zlep brzegi ciasta.
- Przygotowanie do pieczeniaPonakłuwaj ciasto francuskie w kilku miejscach ostrym nożem lub widelcem, żeby para wodna mogła wydostać się z wnętrza przekąski, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem oraz posyp sezamem.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 20 minut lub dłużej – ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Ciasto francuskie z cukinią, szynką i mozzarellą najlepiej smakuje na ciepło.
Inne propozycje farszu do ciasta francuskiego
Oto kilka pomysłów na inne, wytrawne farsze do ciasta francuskiego:
- szpinak i ser feta – podsmażone z czosnkiem liście szpinaku, doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz posypane pokruszonym serem feta;
- pieczarki i ser żółty – podsmażone z cebulą pieczarki, doprawione ziołami prowansalskimi i posypane startym serem żółtym;
- kurczak i warzywa – pokrojony w kostkę kurczak, podsmażony z papryką, cukinią i cebulą, doprawiony papryką wędzoną i oregano;
- brokuły i mozzarella – zblanszowane brokuły, wymieszane ze startą na tarce mozzarellą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano;
- łosoś i mascarpone – warstwa serka mascarpone i plastrów wędzonego łososia, posypane koperkiem i pieprzem;
- karmelizowana cebula i kozi ser – cebula podsmażona na maśle z dodatkiem cukru i octu balsamicznego, posypana pokruszonym serem kozim.